SAJSM questions October 2011.
Pub Date: 10/01/2011
Publication: Name: South African Journal of Sports Medicine Publisher: South African Medical Association Audience: Academic Format: Magazine/Journal Subject: Health Copyright: COPYRIGHT 2011 South African Medical Association ISSN: 1015-5163
Issue: Date: Oct, 2011 Source Volume: 23 Source Issue: 3
Accession Number: 270373261
Full Text: CPD questionnaires must be completed online via www.cpdjournals.co.za. After submission you can check the answers and print your certificate.

1. True (A) or false (B)--click on the correct answer: About 13% of all the papers published in leading medical journals are clinical case studies.

2. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The condition of HIV was first reported in a case study.

3. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Diagnosis in sports and exercise medicine involves a complex art of recognising patterns of illness and injury whose signs and symptoms are consistent from case to case.

4. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Hamstring muscle injuries are one of the most common injuries sustained by jumping and sprinting athletes.

5. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The average time it takes an athlete with a muscle tear to return to sport is about 56 days.

6. True (A) or false (B)--click on the correct answer: One of the most difficult functions of the team physician is to make the decision regarding ongoing participation following injury.

7. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Disordered eating patterns and menstrual disorders are more frequent in sedentary compared to active females.

8. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Pathogenic body weight control behaviours (such as restrictive eating, fasting, use of diet pills, laxatives and diuretics) can result in clinical eating disorders.

9. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Top netball players in South Africa have a low risk for disordered eating behaviour, menstrual irregularities and secondary amenorrhoea.

10. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Arthritis is one of the main causes of disability.

11. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Rheumatoid arthritis is the least common type of chronic inflammatory arthritis.

12. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Rheumatoid arthritis only affects the small joints in the hands.

13. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The primary goal of exercise therapy for rheumatoid arthritis is to improve joint mobility, muscle strength and aerobic and functional capacity.

14. True (A) or false (B)--click on the correct answer: About 80% of the South African triathletes surveyed in a recent study consumed some form of a CHO supplementation.

15. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Most of the South African triathletes surveyed in a recent study had a very low habitual fat intake.

16. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Over 90% of the South African triathletes surveyed in a recent study used dietary supplements.

17. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Kinesthesia, balance and agility exercise (KBA) is a neuromuscular training programme designed to improve dynamic joint stability and neuromuscular control.

18. True (A) or false (B)--click on the correct answer: In the United States radiographic knee osteoarthritis is estimated to be present in 37% of people over 60 years of age, with symptomatic knee osteoarthritis affecting 12% of that age group.

19. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The overall injury rates for musculoskeletal injuries are lower for athletes with a disability compared with athletes without physical disability.

20. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The eating disorder inventory is a self-reported measure designed to assess attitudes, feelings and behaviours typically associated with eating disorders and has been found to be a suitable screening instrument for eating disorders in a non-clinical setting.

Instructions

1. Read the journal. All the answers will be found there.

2. Go to www.cpdjournals.co.za to answer questions.

Accreditation number: MDB001/008/01/2011 (Clinical)
Gale Copyright: Copyright 2011 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.