SAJSM questions December 2011.
Subject: Platelet-rich plasma therapy (Tests, problems and exercises)
Rugby football players (Tests, problems and exercises)
Sports medicine (Tests, problems and exercises)
Pub Date: 12/01/2011
Publication: Name: South African Journal of Sports Medicine Publisher: South African Medical Association Audience: Academic Format: Magazine/Journal Subject: Health Copyright: COPYRIGHT 2011 South African Medical Association ISSN: 1015-5163
Issue: Date: Dec, 2011 Source Volume: 23 Source Issue: 4
Geographic: Geographic Scope: South Africa Geographic Code: 6SOUT South Africa
Accession Number: 280557365
Full Text: CPD questionnaires must be completed online via www.cpdjournals.co.za. After submission you can check the answers and print your certificate

1. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Medical advances and effective rehabilitation protocols have increased the potential for returning athletes to competition too quickly.

2. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The main ethical issues that have been identified by healthcare professionals working with athletes and sports teams is the tension between the long-term welfare of an athlete and premature demands to return an athlete to sport.

3. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The first challenge for healthcare professionals working with teams is to recognise potential conflicts of interest that may influence return-to-sport decisions--the main conflict of interest is that the sooner the athlete returns to play, the less the health professional gets paid.

4. True (A) or false (B)--click on the correct answer: There are several studies describing the use of platelet-rich plasma in the clinical setting, making it easy to make evidence-based decisions.

5. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Platelet-rich plasma could be described as being relatively easy to use and low cost.

6. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Exact placement of injected platelet-rich plasma can be determined using ultrasound guidance.

7. True (A) or false (B)--click on the correct answer: At present there is little scientific support to encourage the use of platelet-rich plasma to treat muscle strains.

8. True (A) or false (B)--click on the correct answer: There are no data to describe the concomitant use of platelet-rich plasma and non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs).

9. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Intramuscular injections of platelet-rich plasma are permitted by the World Anti-Doping Code provided that there is declaration of use.

10. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Strong emotional involvement in a team's success increases the objectivity when making decisions regarding the return to play of individual athletes.

11. True (A) or false (B)--click on the correct answer: A study on South African women seeking psychological interventions showed that over 33% had relationship problems, 21% had depression, and 14% presented with suicidal behaviour.

12. True (A) or false (B)--click on the correct answer: A healthy body self-image is a prerequisite for overall positive self-regard, especially for women in the phase of middle adulthood.

13. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The Long Term Athlete Development model (LTAD) describes a process where exceptional talent is identified at an early age (about 6 years), after which the athlete is encouraged to specialise in a particular sport.

14. True (A) or false (B)--click on the correct answer: In contrast to the competitive model for young players, most experts agree that promoting participation should take precedence over competition at a young age.

15. True (A) or false (B)--click on the correct answer: About 76% of the players at the under-13 national rugby tournament do not make it to the national under-18 rugby tournament.

16. True (A) or false (B)--click on the correct answer: There are fewer youth rugby players in South Africa compared with New Zealand.

17. True (A) or false (B)--click on the correct answer: A study on Egyptian students showed that there was a positive relationship between the number of perceived barriers and physical inactivity.

18. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Both systolic and diastolic BP were negatively associated with BMI, body fat percentage and waist circumference in a group of learners in the North West Province of South Africa.

19. True (A) or false (B)--click on the correct answer: There was a similar prevalence of hypertension between Grade 1 boys and girls in the North West Province.

20. True (A) or false (B)--click on the correct answer: A large percentage (25%) of the normal weight Grade 1 boys and girls in the North West Province group were also classified as hypertensive.
Gale Copyright: Copyright 2011 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.