Questions February 2011: CPD questionnaires must be completed online via www.cpdjournals.org.za. After submission you can check the answers and print your certificate. Questions may be answered up to 6 months after publication of each issue.
Pub Date: 02/01/2011
Publication: Name: South African Medical Journal Publisher: South African Medical Association Audience: Academic Format: Magazine/Journal Subject: Health Copyright: COPYRIGHT 2011 South African Medical Association ISSN: 0256-9574
Issue: Date: Feb, 2011 Source Volume: 101 Source Issue: 2
Accession Number: 262037418
Full Text: 1. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Influenza vaccines should not be administered to persons over the age of 65 years in view of their poor immune response.

2. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Chemoprophylaxis for contacts of persons with influenza is highly recommended.

3. True (A) or false (B)--click on the correct answer: a protective response to influenza vaccination takes about 2 weeks to develop.

4. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The incidence of tuberculosis (TB) in sub-saharan Africa (SSA) is high at over 300 new cases of TB per 100 000 population.

5. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The TB epidemic in SSA fuelled by the HIV epidemic.

6. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Because of the better feeding in prisons in SSA the prevalence of TB in the prisons is much lower than in the general population.

7. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The incidence of multi- and extensively drug-resistant TB (MDR-TB and XDR-TB) is increasing in SSA.

8. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Because of the high incidence of TB in prisons in SSA, they all provide proper isolation facilities to treat MDR/XDR-TB.

9. True (A) or false (B)--click on the correct answer: serious infectious diseases that are also transmitted in prisons include HIV, respiratory and skin infections and sexually transmitted infections.

10. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Pterygium is a fibrovascular growth of the conjunctiva across the limbus onto the cornea.

11. Which of the following statements is NOT correct? Reported or proposed associations with pterygia occurrence are:

a) The use of tobacco

b) A poor tear film

c) Ethnicity

d) exposure to dust

e) obesity.

12. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Pterygia are widely believed to be due to excessive exposure to sunlight.

13. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Burnout is defined as the syndrome of emotional exhaustion, depersonalisation and reduced personal accomplishments.

14. True (A) or false (B)--click on the correct answer: emotional exhaustion is characterised by a feeling of excessive energy.

15. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Burnout results from prolonged high levels of stress at work.

16. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Increased absenteeism and reduced productivity are common in areas with increased burnout.

17. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Because of their resilience, job stress among south African physicians is lower than among physicians in europe or the USA.

18. True (A) or false (B)--click on the correct answer: HIV infection is, with advancing immunosuppression, a risk factor for the development of dilated cardiomyopathy.

19. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The cause of cardiomyopathy in black African patients infected with HIV is now well known.

20. True (A) or false (B)--click on the correct answer: A low plasma selenium level is a predisposing factor in the development of cardiomyopathy.
Gale Copyright: Copyright 2011 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.