Questions February 2009.
Subject: Continuing medical education (Methods)
Continuing medical education (Tests, problems and exercises)
Professional development (Methods)
Professional development (Tests, problems and exercises)
Pub Date: 02/01/2009
Publication: Name: South African Medical Journal Publisher: South African Medical Association Audience: Academic Format: Magazine/Journal Subject: Health Copyright: COPYRIGHT 2009 South African Medical Association ISSN: 0256-9574
Issue: Date: Feb, 2009 Source Volume: 99 Source Issue: 2
Geographic: Geographic Scope: South Africa Geographic Code: 6SOUT South Africa
Accession Number: 204550660
Full Text: CPD questionnaires must be completed online via www.cpdjournals.org.za. After submission you can check the answers and print your certificate. questions may be answered up to 6 months after publication of each issue.

1. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Oesophageal ulceration in HIV-infected individuals most often occurs with advanced immunosuppression.

2. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Most oesophageal ulcers are idiopathic or result from cytomegalovirus.

3. Which of the following is NOT correct? Complications of oesophageal ulceration include:

a) Bleeding

b) Stricture

c) Flatulence

d) Perforation

e) Fistula formation.

4. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The investigation of choice for suspected oesophageal ulceration is ultrasound scanning.

5. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Advanced HIV disease is associated with hypochlorhydria.

6. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The World Health Organization now recommends that BCG vaccination is contraindicated in HIV infection.

7. True (A) or false (B)--click on the correct answer: BCG vaccination induces protective efficacy against tuberculous meningitis of 67 - 79%.

8. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Confirmed BCG dissemination has only been documented in children with severe kwashiorkor.

9. True (A) or false (B)--click on the correct answer: HIV-infected infants receiving BCG vaccination are at increased risk of developing BCG adverse events.

10. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Individuals and committees recommend that BCG vaccination should continue in South Africa until all programmes are in place for preventing maternal tuberculosis and HIV infection and for safely implementing selective deferred vaccination of HIV-exposed infants.

11. Which of the following is NOT correct? Indications for influenza vaccination include:

a) Persons who are at high risk of influenza

b) Children on long-term aspirin therapy

c) All persons over the age of 65 years

d) Children on antihypertensive treatment

e) Medical and nursing staff responsible for the care of high-risk cases.

12. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Contraindications to influenza vaccination include persons who have a hypersensitivity to horses.

13. True (A) or false (B)--click on the correct answer: A protective antibody response to flu vaccination takes about 2 weeks to develop.

14. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The main cause of peptic ulceration is Helicobacter pylori.

15. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Worldwide, gastric cancer is the second most common malignancy in men and women.

16. True (A) or false (B)--click on the correct answer: H. pylori infection can result in decreased acid secretion with subsequent mucosal atrophy and intestinal metaplasia.

17. True (A) or false (B)--click on the correct answer: H. pylori is known to disappear as atrophy and intestinal metaplasia supervene.

18. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Research has found a correlation between social grants and positive childhood development.

19. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Money from the Child Support Grant is primarily spent on food and clothing.

20. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Anaemia is the most widespread nutritional disorder in the world.

INSTRUCTIONS

1. Read the journal. All the answers will be found there.

2. Go to www.cpdjournals.org.za to answer the questions.

Accreditation number: MDB001/004/01/2008 (Clinical)
Gale Copyright: Copyright 2009 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.